Heeft u na het overlijden van een familielid problemen of vragen bij het verdelen van een erfenis? Dan kunt u beroep doen op het ‘erfrecht familierecht’. Het recht bepaald in dat geval wie, in relatie tot iemands nalatenschap, de erfgenaam is en hoe het wordt verdeeld. 

Bij Brenner Advocaten kunnen we u alles vertellen over het erfrecht familierecht en waar nodig helpen bij het oplossen van problemen rondom het erfrecht. Onze advocaten houden zich dagelijks bezig met zaken over het kindsdeel, legitieme, testamenten en executeurs. Bent u benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Bel ons gerust: 020-3980150 of stel uw vraag via het contactformulier.

Een familielid zonder testament overleden?

Wanneer een persoon erg onverwachts overlijdt, bestaat de kans dat diegene geen testament heeft achtergelaten. In dat geval wordt er vaak gekeken naar de wettelijke regelgeving. De wet onderscheid hierin vier groepen namelijk: 

  • De echtgenoot / geregistreerd partner en kinderen
  • Ouders, broers en zussen
  • Grootouders 
  • Overgrootouders

In eerste instantie zal de erfenis altijd naar de personen gaat in de eerstgenoemde groep, de echtgenoot en kinderen. Als deze er niet zijn, gaat de erfenis naar de tweede groep en zo verder. Wanneer er geen wettelijke erfgenamen zijn gaat de erfenis naar de staat. 

erfenis executeur

Erfenis familierecht verdelen

De overledene kan ook bij de notaris een testament laten opmaken. Hierin kan hij/zij zelf bepalen naar wie de erfenis gaat. U kunt erfgenamen begunstigen of juist onterven. Kinderen van een erflater kunnen nooit helemaal worden onterfd omdat ze recht hebben op hun legitieme portie. De overledene benoemt meestal één persoon in zijn testament om alles rondom de erfenis af te handelen. Dit wordt ook wel de executeur genoemd. Dit kan een erfgenaam zijn, maar ook een buitenstaander. 

Problemen met de verdeling van een erfenis?

Het verdelen van een erfenis brengt vaak niet alleen lusten met zich mee, maar ook lasten. Het kan zo zijn dat de overledene schulden heeft of dat er onenigheid is over de verdeling. Veel problemen ontstaan wanneer er sprake is van onterving of als het testament onduidelijk is. In dat geval staan wij graag voor u klaar. 

U mag onze advocaat erfrecht vrijblijvend bellen of een vraag sturen via het contactformulier. Wij kunnen u dan telefonisch het een en ander uitleggen en soms is uw vraag dan al beantwoord zonder dat het u iets kost. Als u wilt kunt u een afspraak maken op kantoor om uw zaak aan ons voor te leggen. Wij nemen dan alle feiten met u door en kijken naar de stukken. Vaak kunnen we dan ook al bepaalde punten uitleggen.